Kittelfältet

1 december, 2013

Vid Fryken

25 november, 2013

Raleigh Track

22 november, 2013

En bloggpost för de som, likt mig, är lite nördiga när det kommer till cyklar.

Torrakberget

21 november, 2013

I lördags ringde klockan någon timme före ottan. De var dags att bege sig till ännu ett Värmländskt naturreservat, denna gång Torrakberget som ligger mellan Mölnbacka och Norra Rådom. Ganska tuff vandring uppför, åtminstone när det är blött och halkigt på bergshällarna. 350-årig naturskog och spår efter höga kustlinjen kantade stigen upp till toppen. Som dessvärre var lite av en besvikelse. Skogen är för tät för att man ska få annat än en liten skymt av Örtensjön.

Öde mark, öde skog, öde hus

20 november, 2013

Ibland är det skönt att bara göra något annorlunda.

Tips vid landskapsfoto

19 november, 2013

Tips ett: Graderade ND-filter.

Många kommer nog känna igen följande problem. När man fotograferar landskap är det svårt att få till en jämn exponering över hela bilden. Ljusmäter man efter marken(vänstra bilden) så blir marken rätt exponerad medan himlen blir utfrätt och mäter man efter himlen(högra bilden) så blir det vice versa.

 

Fotograferar man i raw-format så är möjligheterna ganska stora att man med lite finess och bra teknik kan ordna upp det i efterarbetet genom att ljusa upp mörka partier. Men om man som jag vill ha bilden så klar som möjligt direkt ur kameran är graderade ND-filter ett magnifikt tillbehör! De ser ut som här till höger och fungerar som så att de mörkar ned himlen ett visst antal steg, beroende på vilket filter man har, för en jämnare exponering. Man kan också välja hur hård graderingen ska vara, beroende på hur horisonten man ska fotografera ser ut. På bilden nedan är filtret satt lite på diagonalen för att kompensera för att träden gör horistonten sned. Filtret fäster man med en filterhållare som man gängar på sitt objektiv.

Och voila!

Det går så klart lika bra att vända filtret ”uppochned” för att göra effekten motsatt. Något jag fick göra på bilden i det här inlägget för att inte fräta ut fabriken med alla dess ljus för mycket medan jag ville ta in allt ljus från stjärnhimlen. Experimentera! Trial and error är ju bland det roligaste med fotografering. Åtminstone när man kommer hem med överraskande bra resultat på minneskortet.

Tips två: Kläder som gör att man orkar stå ute (länge).

Det kan ta tid innan man har fått till en bild man är nöjd med. Många gånger har jag klivit upp i ottan för att fota exempelvis en soluppgång men i slutändan skippat bilderna från själva uppgången och valt bilder tagna före/efter istället, så se till att ha gott om tid på plats. Nu i kallare väder är det viktigt att man orkar stå ut i kyla och blåst. Med en varm jacka och varma skor klarar man sig långt! Just nu letar jag efter en jacka som håller mig varm från nollan till minus tio. Har snöat in på Fjällrävens modeller eftersom jag är nöjd med min sommarversion därifrån. Men om någon har ett grymt tips så hit me up!

Här sätter jag punkt för idag!
Är tacksam för att ni ställer frågor och funderar över saker. Ska försöka bättra mig lite med det textmässiga. Utan att tappa bildbloggandet, haha.

PS! Filtren jag använder kommer från LEE Filters och kommer i en herrans massa varianter.

Norrsken över Fryken

19 november, 2013

Norrskenen nere i Värmland är inte speciellt tydliga, men ett lyckades jag iaf få på bild häromveckan. Hoppas på att få se ett skarpare när vintern har anlänt.

Vid vänerns strand

18 november, 2013

Förrförra helgen skulle bjuda på väldigt dåligt väder så jag gav mig ut strax före soluppgången för att kunna få några bilder innan regnet började falla. Hade hoppats på dimmigt väder men blåst och vild sjö gick minst lika bra!

Får för övrigt frågor titt som tätt hur jag går tillväga när jag tar en bild. Allt från komposition och väntan på rätt tillfälle till  konkreta saker som hur man kan fota landskap utan att himlen blir urblekt och vice versa. Tänkte ta bloggen ett steg längre och faktiskt bjuda på lite tips. Mer om det snart!

Det känns som om det kommer bli mycket mörkerfoto en tid framöver.